Degustacyjny stół wiejski – jak zrobić?

stół wiejski

Tradycyjne wiejskie wesele to marzenie wielu młodych par. Huczna zabawa poza miastem w kontakcie z naturą na długo zapada w pamięci nowożeńców. Aby wiejskie wesele spełniało swoje założenia, koniecznie musi się na nim pojawić klimatyczny degustacyjny stół okrągły rozkładany. Co powinno się na nim znaleźć? Jak go ozdobić? Sprawdźmy.

Dobór produktów

W wiejskim stole degustacyjnym najważniejszy jest dobór odpowiednich produktów spożywczych. To właśnie jedzenie i alkohole przyciągają dużą ilość gości do wiejskiego kącika. Powinny to być potrawy, które kojarzą się z życiem wiejskim, takie, o których potocznie powiemy „swojskie”. Idealnie sprawdza się domowy chleb na zakwasie smarowany smalcem ze skwarkami, kaszanka, różne rodzaje kiełbas, pasztety, szynka wędzona czy ogórki kiszone. Są to podstawowe produkty, które powinny znaleźć się na stole wiejskim. Nieco mniejszą popularnością cieszą się pierogi, bigos czy żurek z kiełbasą.

Równie ważny jest alkohol. Idealnie sprawdzają się domowe nalewki i bimber. Czasami pojawia się piwo podawane w beczce. To dobry pomysł zarówno pod kątem spożywczym (panowie po prostu uwielbiają piwo), jak i dekoracyjnym. Drewniane beczułki prezentują się wręcz idealnie.

Dekoracja

Wiejski stół okrągły to nie tylko kącik z jedzeniem i alkoholem. To także swoisty element dekoracyjny wesela. Niezwykle ważne jest zatem, by był on odpowiednio przyozdobiony. Powinny to być naturalne produkty, które symbolizują kulturę rustykalną. Stół musi być drewniany i przykryty bawełnianym obrusem. Powinien także posiadać zadaszenie ze strzechy. Dodatkowe elementy dekoracyjne to różnego rodzaju suszone kwiaty i zboża, które układane są pomiędzy pysznymi smakołykami. Idealnie sprawdzają się delikatne bukiety skomponowane z kwiatów polnych. Dobre wrażenie robi także ozdobnie zawieszony czosnek lub cebula. Poszczególne potrawy najlepiej jest układać na drewnianych deskach.

Stół, a liczba gości

Najtrudniejsze przy samodzielnym wykonywaniu stołu wiejskiego, jest oszacowanie ilości produktów w stosunku do liczby zgromadzonych gości. W większości przypadków, szacuje się, że stół wiejski na weselu dla ok. stu osób, powinien mieścić ok. 21 kilogramów potraw. Każda potrawa powinna być zapewniona w ilości od 1-2 kilogramów.

O wiele łatwiej jest jednak skorzystać z gotowego stołu, zamówionego w firmie, która specjalizuje się w tym temacie. Zyskujemy wówczas pewność, że naszym gościom nie zabraknie potraw. Zazwyczaj, firmy przygotowują stół względem ilości gości i pobierają opłatę od osoby. Ceny oscylują w granicach ok. piętnastu złotych od osoby.

Meble Kalwaria – solidne krzesła i stoły na zamówienie!


adminmurowanica

No description.Please update your profile.