adminmurowanica
No description.Please update your profile.
Obiekty gastronomiczne, takie jak restauracje czy kawiarnie, wymagają profesjonalnego podejścia do kwestii wentylacji. Skuteczna wymiana powietrza pozwala pozbyć się mocnych i brzydkich zapachów pochodzących z kuchni, w których występuje duża ilość tłuszczy i pary wodnej. Właściwie dobrany i zainstalowany wentylator zapewnia całkowite usunięcie nieprzyjemnych i duszących oparów i dymu. Na jakie kwestie należy zwrócić uwagę wybierając wentylator do restauracji?
Według prawa, minimalna ilość czystego powietrza, obliczana jest na podstawie wszystkich osób przebywających w danym pomieszczeniu, np. w kuchni czy na sali. Przyjęte jest, że na każdą osobę powinno przypadać 30 m3/h świeżego powietrza.
W części kuchennej, wymagane jest od 10 do 50 wymian strumienia powietrza na 1 godzinę. Wilgotność powinna być utrzymana na poziomie 40-50%, a temperatura od 20 do 22 stopni Celsjusza. Prędkość powietrza nie powinna wynosić mniej niż 0,2m/s, ani więcej niż 0,3m/s. W części jadalnej wymogi są takie same, z różnicą w częstotliwości wymian strumienia powietrza, która powinna wynosić od około 5 do 10 wymian na 1 godzinę.
Odpowiedni projekt wentylacji, to taki, który odbiera zbędne zyski ciepła i wilgoci, a także nieprzyjemne zapachy, jednocześnie dostarczając odpowiednią ilość czystego i świeżego powietrza dla osób pracujących w kuchni, jak i dla tych znajdujących się w części jadalnej.
Z pomieszczeń gospodarczych i magazynów, w tym także z łazienek czy holu, instaluje się mechaniczny wyciąg powietrza. W przypadku kuchni, która jest najbardziej problematycznym miejscem w całej restauracji, zalecany jest montaż wentylatora wywiewno-nawiewnego, najlepiej z odzyskiem ciepła oraz wymiennikiem krzyżowym, który zapobiegnie przedostawaniu się wywiewanych zapachów do powietrza nawiewanego. Biorąc pod uwagę, że rozmieszczenie mebli w kuchni restauracyjnej to najczęściej zabudowa od podłogi, przez całe ściany, wentylacja powinna znaleźć się na suficie. Właśnie tam muszą znaleźć się wszystkie przewody nawiewne i wywiewne. Możemy zastosować wentylatory nawiewne okrągłe, jak i kwadratowe.
Najlepszym rozwiązaniem w obiektach gastronomicznych typu restauracja, jest podział wentylacji na trzy strefy:
Nie wiesz jaki wentylator wybrać do swojej restauracji? Zajrzyj na http://sklep.bhklim.com.pl/!
No description.Please update your profile.
@ 2016 hotel-melbourne Theme-Developed By Asia Themes